Terveellinen työ – tunnista ja hallitse kemialliset tekijät

Terveellinen työ – tunnista ja hallitse kemialliset tekijät
16-04-2018

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto EU-OSHA järjestää kaksivuotisen Terveellinen työ – tunnista ja hallitse kemialliset tekijät –kampanjan. Kampanjalla on EU:n toimielinten ja Euroopan työmarkkinaosapuolten tuki. Vuosien 2018–2019 kampanjan ”Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät” tarkoitus on lisätä tietoisuutta kemiallisten tekijöiden työpaikalla aiheuttamista riskeistä ja edistää riskien ennaltaehkäisyn kulttuuria.

Euroopan ja kansainvälisillä markkinoilla toimivilla yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus osallistua yhteistyökumppaniksi Terveellinen työ – kampanjaan. Yhteistyökumppani saa arvokasta näkyvyyttä ja pääsee tuomaan esiin erilaisia näkemyksiä.

Lisätietoja kampanjasta sekä suomenkieliset kampanjaesitteet Terveellinen työ –sivustolla: https://www.terveellinentyo.fi/.

Kampanjan alueellinen tilaisuus pidetään torstaina 8.11.2018 klo. 12-16 Puistotornissa, Tampereella (Hämeenpuisto 28). Ilmoittaudu tästä 30.10. mennessä.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Reetta Orsila, reetta.orsila(at)stm.fi.

 

 


EUREKA Innovation Days 2018 Matchmaking tarjosi verkottumismahdollisuuksia kansainvälisesti

EUREKA Innovation Days 2018 Matchmaking tarjosi verkottumismahdollisuuksia kansainvälisesti
12-06-2018

Helsingissä Finlandia-talolla järjestettiin EUREKA Innovation Days 2018 -konferenssi 22.-24.5.2018. Konferenssiin osallistui 926 henkilöä 32 maasta.

Konferenssin yhteydessä Enterprise Europe Network järjesti matchmaking-tapahtuman. Matchmaking-tapahtumassa oli paikalla yli 200 osallistujaa 20 maasta, ja kolmen päivän aikana toteutui lähes 800 kahdenvälistä tapaamista. Keskustelut olivat vilkkaita, ja luodut kontaktit mahdollistavat yhteistyökuvioiden selvittelyn myös jatkossa.

Kiitos kaikille osallistujille!
 

Kuva: Johanna Marin-Hyppönen


Suomesta ehdolla EEN Network Awards -kilpailussa TSR Tukku

Suomesta ehdolla EEN Network Awards -kilpailussa TSR Tukku
08-06-2018

Turkulainen TSR Tukku on valittu 35 eurooppalaisen yrityksen joukosta ehdokkaaksi EEN Network Awards -kilpailuun. EEN-verkoston palveluita kansainvälistymisessään hyödyntänyt TSR Tukku toimittaa rakennustyömaille sähkö- ja valaistustarvikkeita sekä tikastuotteita. Nyt on meneillään avoin äänestys, jossa 10 yrityksen joukosta valitaan 5 syksyn finaaliin.

 

Käy sinäkin äänestämässä - äänestys on auki 17.6. asti!


Suomalainen OiOi mukana Euroopan komission viestintäkampanjassa

Suomalainen OiOi mukana Euroopan komission viestintäkampanjassa
13-04-2018

Mikkeliläinen OiOi tekee tiloista ja pinnoista älykkäitä ja kehittää niille uusia elämyksellisiä palveluita käyttäen hyväksi uusimpia sensori-, paikannus-, liiketunnistus- ja näyttöteknologioita.

Euroopan komission viestintäkampanjassa tuodaan esille lupaavia eurooppalaisia yrityksiä Enterprise Europe Network -verkoston sosiaalisen median viestintäkanavissa. Tutustu kampanjaan liittyvään blogitekstiin, jossa haastatellaan OiOi:n Sami Kämppiä.

Enterprise Europe Network -verkoston sosiaalisen median viestintäkanavat:

    Twitter: @EEN_EU , @EENfi
    Facebook: Enterprise Europe Network EU

 

Facebook:

Twitter:

Lisätietoja:

Mari Kivinen, Enterprise Europe Network - Turku Science Park
mari.kivinen@turkubusinessregion.com

Sami Kämppi, OiOi
sami.kamppi@oioi.fi


Osallistu Aasian markkinoille kohdistuvaan vienninedistämisohjelmaan

Osallistu Aasian markkinoille kohdistuvaan vienninedistämisohjelmaan
17-01-2017


EU Gateway & Business Avenues -ohjelma on Euroopan komission rahoittama liiketoiminnan kehittämishanke, jonka avulla tuetaan eurooppalaisten pk-yritysten pääsyä Aasian markkinoille. Ohjelman tavoitteena on lisätä kaupankäyntiä ja investointeja Euroopan ja Aasian välillä. The EU Gateway -ohjelma on toiminut vuodesta 1990.


Vuosien 2016-2020 aikana 2200 eurooppalaiselle yritykselle järjestetään yhteensä 44 vienninedistämismatkaa Koreaan, Kiinaan, Singaporeen, Vietnamiin, Malesiaan, Indonesiaan, Thaimaahan ja Filippiineille. Matkat ovat noin viikon mittaisia ja jokaiselle matkalle valitaan mukaan 50 yritystä Euroopasta tietyiltä toimialoilta. Toimialoja ovat mm. ympäristö- ja vesiteknologia, vihreä energia, Cleantech, rakennusteknologia, ICT, design, terveydenhoito ja lääketiede, elintarviketurvallisuusteknologia sekä elintarvike- ja juomateollisuus.


Ennen vienninedistämismatkaa ohjelmaan valituille yrityksille tarjotaan räätälöityä valmennusta ja tietoa kohdemarkkinoista. Matkan aikana yritykset osallistuvat moniin eri seminaareihin ja verkostoitumistapahtumiin. Matkat ovat usein kytketty Aasiassa järjestettävien suurten alueellisten messutapahtumien yhteyteen, jotka jo muutenkin tuovat paikalle Aasian alueen tärkeät ostajat ja investorit. Useiden kahdenvälisten tapaamisten myötä yritykset saavat mahdollisuuden luoda uusia kumppanuuksia paikallisten toimijoiden kanssa. Yritysten kehittymistä seurataan ja tuetaan myös matkan jälkeen. Vienninedistämisohjelmaan osallistuminen on maksutonta, mutta yritys maksaa omat lentolippunsa. Hotellimajoitusta varten yritykset saavat 1000 euron avustuksen.


Ohjelmaan osallistumisen edellytyksenä on, että yritys on ollut olemassa vähintään 5 vuotta, yrityksen pääomistus ja pääkonttori on Euroopassa, yritys on jo laajentanut toimintaansa EU:n ulkopuolelle ja yritys on valmis laajentamaan toimintaansa seuraavaksi Aasian markkinoille.

 

Haku on jatkovasti käynnissä eri maihin kohdistuville vienninedistämismatkoille – Ilmoittaudu mukaan!

Katso kaikki tulevat matkat tapahtumakalenterista

Lisätietoa EU Gateway & Business Avenues -ohjelmasta 


Vastaa ja vaikuta: Brexitin vaikutukset yrityksenne toimintaan

Vastaa ja vaikuta: Brexitin vaikutukset yrityksenne toimintaan
09-03-2018 - 26-03-2018

 

EU:ssa valmistaudutaan Yhdistyneen Kuningaskunnan eroon EU:sta. Ero tapahtuu 29.3.2019. Neuvotteluja erosopimuksesta ja siirtymäajan järjestelyistä käydään parhaillaan. Mahdollinen siirtymäaika kestäisi lähtökohtaisesti 31.12.2020 saakka.

Brexit-neuvotteluissa on tultu vaiheeseen, jossa valtionhallinto tarvitsee tietoja mahdollisten siirtymäaikajärjestelyiden vaikutuksista suomalaisyrityksiin. Ohessa linkki ulkoministeriön lyhyeen kyselyyn, johon toivomme vastauksianne viimeistään sunnuntaihin 25.3.2018 mennessä. Vastaamiseen kuluu noin 5-10 min aikaa (8 kysymystä). Voitte jakaa kyselylinkkiä myös eteenpäin. Saatuja tietoja käsitellään luottamuksellisesti.


Linkki kyselyyn


Lisätietoja oheista kyselyä ja brexitiä koskeviin kysymyksiin:
 

Kristiina Kauppinen
Kaupallinen sihteeri, taloudellisten ulkosuhteiden osaston brexit-koordinaattori
Ulkoministeriö
Brexitin, Turkin ja Länsi-Balkanin kauppapoliittiset näkökohdat
Taloudellisten ulkosuhteiden osasto
Markkinoillepääsy-yksikkö
Kristiina.Kauppinen@formin.fi
Puh. +358 295 351 826 

 

Survey on existing market access barriers that EU companies face in entering the Canadian market

Survey on existing market access barriers that EU companies face in entering the Canadian market
09-02-2018

 

The online survey is being conducted to get feedback on existing market access barriers that EU companies face in entering the Canadian market (CETA Market Access Barriers). If you are aware of any such barriers or if you would like to report any trade or investment barriers you have encountered in entering the Canadian market, you can do so via the following link before the end of June 2018: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/CETAProgramSurvey2017

Input from EU businesses and business networks is highly valued. Your reply to this survey is important and we thank you in advance for your contribution.

The results of the study will help to provide recommendations to the EU Institutions, EU business associations, networks and chambers for defining adequate mitigating strategies.

This consultation process is being conducted in the framework of the CETA Market Access Program for EU Businesses. For background information including the details of the program, please refer to the project website here: http://www.euccan.com/about-the-ceta-market-access-program/

 


Miten muuttaisit pk-yrityksen määritelmää?

Miten muuttaisit pk-yrityksen määritelmää?
02-02-2018 - 31-03-2018


Euroopan komissio aikoo tarkistaa mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmää. Komissio pyytää yritysten näkemyksiä nykyisen pk-yrityksen määritelmän toimivuudesta ja arvioita muutosten mahdollisista vaikutuksista.

Tavoitteena on luoda tasapuoliset toimintaedellytykset ja välttää yritysten välisen kilpailun vääristymistä.

Paneelikyselyn lopussa pyydetään laittamaan kyselyn välittäneen Enterprise Europe Network -yksikön tunnus FI00319.

Vastaa kyselyyn maanantaihin 12.3.2018 mennessä tästä.

Vastaa ja vaikuta!

 


Digitalisoinnista tehoja tavarakuljetuksiin, mutta miten?

Digitalisoinnista tehoja tavarakuljetuksiin, mutta miten?
22-12-2017

Euroopan komissio pohtii parhaillaan tavaraliikenteen kuljetusasiakirjojen digitalisointia. Tarjolla on hyötyjä hallinnon yksinkertaistumisesta kustannustehokkuuden parantamiseen, ja komissio kuulee sidosryhmiä parhaiden mahdollisten ratkaisujen löytämiseksi.

 

Euroopan komission tavaraliikenteen sähköisiä asiakirjoja koskevan julkisen kuulemisen rinnalla järjestetään samasta aiheesta pk-yrityksille ja heidän edustajilleen suunnattu  Pk-yrityspaneeli, jossa yrityksiltä kysytään näkemyksiä sähköisten kuljetusasiakirjojen käytöstä ja mahdollisista hyödyistä ja esteistä.

 

Paneelikyselyn lopussa pyydetään laittamaan kyselyn välittäneen Enterprise Europe Network -yksikön tunnus, joka on Helsingin seudun kauppakamarissa FI00319.

 

Vastausaikaa on tiistaihin 16.1.2018 saakka.
Vastaa ja vaikuta!


A Finnish company Tosibox participated to the EEN-supported mission to Japan

A Finnish company Tosibox participated to the EEN-supported mission to Japan
01-12-2017

A Finnish growth company Tosibox, the developer of a secure remote access solution for Industrial IoT, was selected among 20 European companies to join an exclusive ICT cluster SME mission in Tokyo, Japan in November. The objective of this mission was to explore the Japanese market and business opportunities, meet potential business partners and develop cooperation in global markets.

The program included the EU-Japan ICT Business Matching Event 2017 organized by the EU-Japan Centre for Industrial Cooperation and Enterprise Europe Network, with the support of the Japan External Trade Organization and the Smart IoT Acceleration consortium, taking place on November 7, 2017. Following to that, the company was also exhibiting at the EU Delegation booth at the world's leading IT trade show, Japan IT Week.


The CEO of Tosibox, Mr. Tero Lepistö, who was representing the company in this mission, was very satisfied with the quality of the meetings and contacts they were able to get during the mission. He states that their technology is solving a global challenge related to the security of the remote connections and they are in a good position to respond to the global demand. “We are looking into further entering the Asian market, and being chosen for this event is both an honor and an invaluable opportunity for Tosibox. We are very excited and motivated to deepening our understanding of the Japanese market”, says Mr. Lepistö.

The mission was supported by world's largest support network for SMEs with international ambitions, Enterprise Europe Network. The Finnish network partner Finpro backed-up the company during the application process and provided support both before and after the mission. The next ICT Cluster SME mission will be organized in May, 2018. If your company is interested in exploring the Japanese market, please find more information here and note that the application deadline is 22.02.2018.


Further information: Teija Pakanen, Finpro, teija.pakanen(at)finpro.fi

 


Suomalaisilla maatalouskonevalmistajilla kansainvälisiä tapaamisia Tampereen KoneAgria-messuilla

Suomalaisilla maatalouskonevalmistajilla kansainvälisiä tapaamisia Tampereen KoneAgria-messuilla
16-10-2017

Enterprise Europe Network oli lokakuussa mukana järjestämässä matchmaking-tilaisuutta suomalaisten maatalouskonevalmistajien ja kansainvälisen delegaation välillä. Tampereen KoneAgria-messuille saapuneeseen delegaatioon kuului jälleenmyyjiä ja lehdistön edustajia Puolasta, Romaniasta ja Kazakstanista. Delegaatio osallistui suomalaista maatalouskonevalmistajia esittelevään seminaariin, he tapasivat suomalaisia maatalouskonevalmistajia face-to-face tapaamisissa ja tutustuivat KoneAgria-messujen tarjontaan.

Delegaation kutsui Suomeen Finpron koordinoima Agrotechnology from Finland -kasvuohjelma, joka tukee suomalaisten agroteknologia-alan yritysten kasvua ja vientiä. Mukana kasvuohjelmassa on maatalouskoneita, metsätalouskoneita ja erilaisia karjatalouden ratkaisuja tuottavia yrityksiä. 

Matchmaking-tilaisuus KoneAgria-messuilla on hyvä esimerkki siitä, miten Enterprise Europe Network voi olla partnerina tapahtumassa, tuoden osallistujille lisäarvoa järjestämällä mahdollisuuden tavata potentiaalisia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita tehokkaasti tapahtuman yhteydessä.

Yhteyshenkilö: Satu Alapiha, satu.alapiha@turkusciencepark.com


Kysely pk-yrityksille, jotka myyvät tavaroita ja palveluja kuluttajille

Kysely pk-yrityksille, jotka myyvät tavaroita ja palveluja kuluttajille
12-09-2017 - 21-09-2017

Enterprise Europe Network -verkostolla on tällä hetkellä käynnissä Euroopan komission sisämarkkinoihin ja EU-lainsäädäntöön liittyvä kysely, johon toivomme yritysten vastaavan. Kysely selvittää pk-yritysten näkemyksiä siitä, mitä vaikutuksia suunnitelluilla kuluttajien oikeuksia koskevilla lakimuutoksilla mahdollisesti on pk-yrityksiin, jotka myyvät tavaroita tai palveluja kuluttajille Euroopassa. – vastaa to 21.9. mennessä.

Vastaamisen helpottamiseksi kysely on laadittu siten, että voit vastata joko kyselyn kaikkiin osiin tai niihin osiin, joita pidät yrityksesi kannalta tärkeimpinä. Vastaukset annetaan nimettömänä.

Linkki kyselyyn: https://my.surveypal.com/pk-yrityspaneelin-kuuleminen


Lisätietoja kyselystä: Markus Ranne, Finpro, markus.ranne@finpro.fi, +358 40 343 3453.

Enterprise Europe Network välittää Euroopan komissiolle tietoa ongelmista, joita yritykset kohtaavat sisämarkkinoilla toimiessaan. Verkostomme raportoi yritysten ongelmatilanteista komissiolle ilman, että vaikeuksia kohdanneet yritykset ovat tunnistettavissa. Tämän toiminnan tavoitteena on yksinkertaistaa ja parantaa sisämarkkinalainsäädäntöä. Tarkoituksena on varmistaa, että tulevissa poliittisissa päätöksissä voitaisiin ottaa aiempaa paremmin huomioon sisämarkkinoilla toimivien yritysten käytännön kokemukset.

Enterprise Europe Network palveluja tarjoavat Suomessa Finpro, Helsingin seudun kauppakamari ja Turku Science Park. Lisätietoja Enterprise Europe Network -verkostosta: http://www.enterpriseeurope.fi/fi/etusivu

Yhteydenotot sisämarkkinaongelmissa ja lisätietoja SME Feedback palvelusta:
Maija Kärkäs, Helsingin seudun kauppakamari, een@chamber.fi, +358 9 2286 0301
Markus Ranne, Finpro, markus.ranne@finpro.fi, +358 40 343 3453


Kiitos kun osallistut ja vaikutat!


Participate in the EU Gateway | Business Avenues business missions to Asia

Participate in the EU Gateway | Business Avenues business missions to Asia
23-02-2016

EU Gateway │Business Avenues is an initiative funded by the European Union helping European companies to establish long-lasting business collaborations in Asia.

Selected European companies get the opportunity to participate in a one-week business mission in any of the selected target markets, Korea, South East Asia, China and Japan, focused on a specific sector.

Companies benefit from a range of business support services, which includes coaching, and logistical and financial support.

Please check The upcoming business missions
 


Osallistu ja vaikuta: julkiset kuulemiset avoinna Luova Eurooppa- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien väliarviointeihin liittyen

Osallistu ja vaikuta: julkiset kuulemiset avoinna Luova Eurooppa- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien väliarviointeihin liittyen
21-03-2017

Euroopan komissio valmistelee Luova Eurooppa- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien väliarviointeja ja niihin liittyen komissio on avannut julkiset kuulemiset kummastakin ohjelmasta. Julkisten kuulemisten tavoitteena on kerätä sidosryhmien näkemyksiä ohjelmien tuloksista ja vaikuttavuudesta sekä niiden tuottamasta EU-tason lisäarvosta.

Luova Eurooppa -ohjelma tukee audiovisuaalisen alan, kulttuurialan ja luovien alojen eurooppalaista yhteistyötä. Julkisessa kuulemisessa pyydetään näkemyksiä ohjelman kolmeen alaohjelmaan liittyen (kulttuuri-, media- ja monialainen alaohjelma). Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta rahoitetaan hankkeita, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja rohkaisevat kansalaisia osallistumaan päätöksentekoon. Ohjelman tavoitteena on edistää suvaitsevaisuutta ja rakentaa monimuotoista ja monikulttuurista Eurooppaa sekä rohkaista eurooppalaisia toimielimiä ja osallistujamaiden kansalaisia, kuntia ja kansalaisjärjestöjä keskinäiseen vuorovaikutukseen. Vastauksia kuulemisiin toivotaan kaikilta kiinnostuneilta sidosryhmiltä.

Luova Eurooppa -ohjelman julkinen kuuleminen auki 16.4. asti

Kansalaisten Eurooppa -ohjelman julkinen kuuleminen auki 10.4. asti


The new Team Finland Explorer funding service for the first steps of internationalisation

The new Team Finland Explorer funding service for the first steps of internationalisation
10-03-2017

The Team Finland Explorer is a grant worth EUR 5,000–10,000, whereby Tekes will cover 50% of the project costs. It is intended for the purchase of expert services by well-established SMEs and mid cap companies. Through these services, the company can survey new export markets and develop capabilities required for entering them.

Team Finland Explorer


Growth companies and international investors meet at Slush – Team Finland also involved

Growth companies and international investors meet at Slush – Team Finland also involved
23-11-2016

Team Finland is again a main partner of Slush, one of the world’s leading events for growth companies. The technology and growth company event will be held from 30 November to 1 December 2016 at the Messukeskus Expo and Convention Centre in Helsinki, Finland. Now being held for the ninth time, the event brings together companies, international opinion-leaders, investors and the media.

Team Finland’s experts will be available at the Team Finland booth in Hall 6. We provide growth companies with information on funding, and growth and internationalisation opportunities. We also advise foreign companies and investors on investment opportunities in Finland, a country with cutting-edge technological know-how.

We share our booth with Finnvera, Finpro, Tekes, Finnish Industry Investment, Finnish Patent and Registration Office, the Ministry for Foreign Affairs, Finnfund, Finnpartnership, Enterprise Europe Network and the Registered Association Finnish-Russian Chamber of Commerce.

We invite you to our booth to meet Team Finland’s experts and explore the services we offer.

Team Finland team.finland.fi

Slush slush.org

 


HealthBIOn partnerointi avasi ovia kansainvälisiin verkostoihin

HealthBIOn partnerointi avasi ovia kansainvälisiin verkostoihin
08-09-2016

Turku Science Park Oy:n kymmenettä kertaa järjestämä HealthBIO -seminaari keräsi noin 220 osallistujaa Turkuun 6.-7.9.2016. Vaikka life science -alan toimeliaisuus painottuu Turun seudulle, kerää seminaari vuosi vuodelta enemmän osallistujia myös muualta Suomesta. Yksi syy on kansainvälisissä alan jäteissä, joiden edustajat tulevat Turkuun etsimään potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Tapahtuman toisena päivänä järjestettiin matchmaking-tilaisuus, missä käytiin sata kahdenkeskistä neuvottelua.

- Keskiviikon matchmaking keräsi lähes 40 osallistujaa, jotka edustivat kuutta eri maata. Yrityksiä ja tutkimustiimejä oli mukana etenkin Turun seudulta ja pääkaupunkiseudulta. Kaikkiaan kahdenkeskisiä kohtaamisia oli sovittu ennalta sata, kertoo Enterprise Europe Networkin toteuttamasta partneroinnista Turku Science Park Oy:ssä vastannut Timo Huttunen.

Montiseran Oy:n toimitusjohtaja Heikki Vuorikoski (oik.) tapasi partneroinnissa Amgenin Georg Buchnerin.

 

Lisää tietoa tapahtumasta Turku Science Parkin sivuilla.


Satu Alapiha bloggaa: Huolella tehty yrityksen "deittiprofiili" poikii hyviä kontakteja

Satu Alapiha bloggaa: Huolella tehty yrityksen "deittiprofiili" poikii hyviä kontakteja
23-08-2016

Enterprise Europe Network -verkoston asiantuntija Satu Alapiha bloggaa Into Seinäjoen sivustolla: 

Huolella tehty yrityksen "deittiprofiili" poikii hyviä kontakteja

 


Vertikas löysi kontakteja valmistajiin Enterprise Europe Network -verkoston kautta

Vertikas löysi kontakteja valmistajiin Enterprise Europe Network -verkoston kautta
13-06-2016

Vertikas on uusi yritys, joka kehittää, tuo maahan ja myy ruukkuratkaisuja, jotka säästävät tilaa, mutta mahdollistavat samalla näyttävien kukka- ja kasvi-istutusten luomisen. Vertikas aloitti toimintansa etsien maailmalla niin trendikkäitä vertikaalisen eli pystypuutarhan istutusratkaisuja, joita Suomessa ei vielä ole ollut juurikaan tarjolla. Valmiiden tuotteiden maahantuonnin lisäksi Vertikas tähtää omilla tuoteinnovaatioillaan tulevaisuudessa myös vientiin, ensin Skandinavian markkinoille.

Kaupunkiviljely ja viherseinät ovat trendi maailmalla

Maailmalla vertikaalinen puutarha on trendi, joka leviää vauhdilla. Lukuisia tuotteita kehitetään kaupunkiviljelyyn, koska ihmiset haluavat kasvattaa itse esimerkiksi yrttinsä. Viherviljely kasvattaa suosiotaan maailmalla myös ilman puhdistamisen ja miljöön viihtyvyyden lisäämisen vuoksi. Myös Suomessa puutarhainnostus leviää kaupunkikeskuksiin. Monet haluavat vihreää ympärilleen ja esimerkiksi parvekekulttuuri kehittyy lasitettujen parvekkeiden myötä. Kesäkeittiöt ovat myös suosittuja niin mökeillä kuin omakotitaloissa. Yrttien vertikaalinen kasvattaminen on kätevä vaihtoehto myös niillä alueilla, joilla kutsumattomat nelijalkaiset verottavat satoa – kun yrtit kasvavat kasvitaskuissa seinällä, eivät jänikset niihin yletä.

Vaikka vertikaalinen puutarha elää nyt vahvaa nousukautta, sen historia on pitkä. Jo vuonna 1938 professori Stanley Hart White keksi ja patentoi järjestelmän, jonka nimi on vapaasti suomennettuna ”kasveja kantava arkkitehtoninen rakenne ja järjestelmä”. Nykyajan kuuluisin vertikaalisen puutarhan edelläkävijä lienee ranskalainen puutarhuri (botanisti) Patric Blanc, ”The Green Man”. Hänen vertikaalisen puutarhan teoksensa esittelevät uskomattomia viherseinäteoksia ympäri maailman, esimerkiksi Hong Kongin Icon Hotel, Rue Sydney One Central Park ja lukuisat kohteet Pariisissa, ovat maailmankuuluja matkailunähtävyyksiä.

Useat vertikaalisen puutarhan jättiteokset ovat itsenäisiä, monimutkaisia ekosysteemejä, joissa on oma kastelujärjestelmänsä. Vertikas keskittyy kuitenkin ainakin aluksi sellaisiin tuotteisiin, joita jokainen voi ottaa helposti käyttöön omassa puutarhassaan, parvekkeellaan ja terassillaan ja kastella perinteisellä tavalla itse. Kuitenkin esimerkiksi Vertikaksen maahantuoma Walligami-älyruukku on ainutlaatuinen sikäli, että sen kylkeen ilmestyy kastelukannun kuva, kun kasvi kaipaa kastelua.

Oma innostus johti yrityksen perustamiseen

Vertikas syntyi omakohtaisesta tarpeesta löytää kukkien ja yrttien viljelyyn ratkaisuja, jotka eivät vie paljon lattiatilaa ja ovat samalla näyttäviä. Sirpa Hänti on innokas puutarhaharrastaja, mutta koska piha on metsäisellä kalliotontilla, hän on halunnut keskittää kasvit ja puutarhan yrtit pääasiassa ruukkuihin terassille ja patiolle. Pihaan hän on istuttanut pensaita ja sellaisia perennoja, jotka eivät vaadi juuri mitään.

KTT Sirpa Hänti toimii päätoimessaan Turun ammattikorkeakoulussa yliopettajana ja on opettanut jo pitkään myyntiä, markkinointia ja yrittäjyyttä. Yksi hänen opeistaan on, että uudella yrittäjällä pitää olla ennen yrityksen perustamista tiedossa muutama sellainen asiakas, joka on heti valmis ostamaan tuotteita. Tässä hän noudatti nyt mottoaan ja näytti netistä löytämiään ruukkumalleja ystävilleen, joista moni sanoi heti, että tuollaisia hekin haluavat - kasvit kasvamaan ylös seinille, riippumaan katosta tai ylipäätänsä mahdollisimman vähän lattiatilaa vieden. Niinpä alkuvuodesta 2016 perustettiin Vertikas – tuomaan vertikaalisen puutarhan iloa kaikille siitä innostuville.

Kontakteja valmistajiin Hänti löysi Enterprise Europe Network -verkoston (EEN) kautta, joista yhden kanssa on nyt tehty yksinmyyntisopimus Suomessa ja yhteisiä uusia malleja ideoidaan. Myös toinen verkoston kautta löytynyt kontakti on johtanut neuvotteluihin. Internetistä löytyi myös yhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä, jotka olivat halukkaita kokonaan uusien tuoteideoiden kehittämiseen. Kaksi intialaista yritystä teki protoja Häntin luonnostelemista malleista, joita Vertikas sitten esitteli yleisölle Piha & Puutarha -messuilla Turussa. Asiakkaat pitivät ideoita hyvinä ja ennakkotilausten rohkaisemana Hänti antoi luvan käynnistää tuotannon. Ensimmäinen erä Vertikas Kukkatorneja on nyt laivassa, matkalla Intiasta Suomeen.

Kaikki on edennyt vauhdikkaammin kuin yrittäjä aluksi ajatteli. Verkkokauppakin on saatu jo nyt avattua tähän kesäsesonkiin. "Kun on itse innostunut asiasta, löytää asiakkaita ja hyviä yhteistyökumppaneita, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja ryhtyä toimeen", kannustaa Hänti muita yrittäjyydestä haaveilevia.

 

Lisätiedot:


Kerro mielipiteesi miten tulisi parantaa pienten yritysten alv-menettelyä

Kerro mielipiteesi miten tulisi parantaa pienten yritysten alv-menettelyä
01-06-2016 - 15-06-2016


Euroopan komissio selvittää pk-yritysten näkemyksiä siitä, miten arvonlisäverodirektiivin mukaiset pieniin yrityksiin sovellettavat erityisjärjestelmät toimivat, ja miten niitä voitaisiin parantaa. Vastaamalla kyselyyn edustamallasi yrityksellä on tilaisuus antaa arvokas panoksensa pienten yritysten arvonlisäverokohtelua koskevan EU:n tulevan lainsäädäntöaloitteen laatimiseen ja vaikuttaa sen sisältöön.

Taustaa: Arvonlisäverodirektiivin 2006/112/EY 281–292 artiklassa vahvistetaan jo lähes 40 vuotta voimassa ollut pienten yritysten erityisjärjestelmä, joka sisältää arvonlisäverotusta ja veron kantoa koskevat yksinkertaistetut menettelyt sekä verovapautukset tai asteittaiset verohelpotukset. Komissio valmistelee kattavaa pk-yritysten toimintaympäristön yksinkertaistamispakettia, jonka avulla pyritään vähentämään hallinnollista rasitetta ja edistämään yritysten kasvulle ja rajat ylittävän kaupan vilkastumiselle otollisten olosuhteiden aikaansaamista. Uudelleentarkastelussa käsitellään sekä vapautusta arvonlisäverosta että mahdollisia toimenpiteitä arvonlisäverovelvoitteiden yksinkertaistamiseksi. Tarkastelun perusteella tehdään todennäköisesti ehdotus uusista lainsäädäntötoimista. Komission ehdotus annettaneen vuoden 2017 loppuun mennessä.

Helsingin seudun kauppakamarissa toimiva Enterprise Europe Network –yksikkö välittää tiedot luottamuksellisesti ja nimettöminä Euroopan komissiolle, ellei vastaaja täydennä henkilötietoja kommenttikenttään.

Yrityksen toimitusjohtaja, talousjohtaja, talouspäälliikö tai pääkirjanpitäjä lienee sopivin vastaaja, ja vastaamiseen kulunee aikaa enintään 10 minuuttia. Toivomme vastauksia 15.6. mennessä.

Linkki kyselyyn 
Lisätietoja: päällikkö Maija Kärkäs, maija.karkas@chamber.fi tai 09 228601.